Hoe ga je van borstvoeding naar flesvoeding? Een vraag die vrijwel iedere moeder zich op een bepaald moment stelt. Want ook als het niet om je eerste kindje gaat, is het fijn om na te lezen hoe de overgang van fles- naar borstvoeding ook alweer gaat. In dit artikel leggen we uit hoe je van borstvoeding naar flesvoeding gaat, en hoe je je daarop voorbereid.
De keuze voor flesvoeding
We gaan niet uitgebreid in op de keuze voor flesvoeding. Je hebt er waarschijnlijk goed over nagedacht en weet dat borstvoeding de meest gezonde voeding is voor jouw kindje. Zeker de eerste zes maanden van zijn of haar leven. Maar door zowel lichamelijke als mentale oorzaken kan het soms nodig zijn om te stoppen. Gelukkig is er dan flesvoeding voor baby’s.
Oefenen met afgekolfde melk
Wanneer je daar de mogelijkheid voor hebt, is het goed om je baby een beetje voor te bereiden op wat komen gaat. Bijvoorbeeld door het alvast te laten wennen aan drinken uit een flesje. Want reken maar dat dit een heel nieuw avontuur is voor je kleintje. Tot nu toe dronk het altijd veilig en vertrouwd bij jou, en regelde het de hoeveelheid en toestroom van melk allemaal zelf. Met de fles gaat dat heel anders. Laat je baby daarom een beetje oefenen met afgekolfde melk in een flesje, zodat het de techniek al onder de knie krijgt.
Oefenen met andere personen
Misschien sta je er niet bij stil, maar je baby weet niet beter dan dat jij degene bent die hem voedt. Dit verandert vaak als je overgaat op flesvoeding. Anderen zoals een partner, broers en zussen, opa en oma of medewerkers van de kinderopvang zullen ook de fles gaan geven. En dat is best even wennen voor je hummel. Misschien zelfs een beetje schrikken. Laat je baby daarom nu ook soms voeden door anderen, met wat afgekolfde melk. Dan is het daar al mee bekend.
Denk alvast na over de gewenste flesvoeding
Voordat je van borstvoeding naar flesvoeding gaat, is het handig om alvast na te denken over de kunstvoeding die je wil geven. Want eenmaal begonnen met een bepaald soort babymelk, is het lastig om over te stappen op andere flesvoeding. Bedenk daarom vooraf wat je wil geven: koemelk, geitenmelk of juist een speciale voeding (voor deze laatste geldt: doe dit altijd in samenspraak met een arts). Dan hoeft je baby maar eenmaal te wennen aan nieuwe melk.
Kies één fles en probeer deze uit
Sommige ouders vinden het moeilijk om een fles te kiezen, omdat het aanbod zo groot is. Voor je baby maakt het in eerste instantie weinig uit, omdat je nu nog niet weet of je baby snel, langzaam, gulzig of met veel moeite uit de fles drinkt. Kijk daarom gerust naar wat jij belangrijk en makkelijk vindt aan een fles. Wil je de fles in de magnetron opwarmen? Zoek daar dan het juiste materiaal bij. Wil je liever geen fles van plastic? Kies dan voor glas of rvs. Kies één fles en probeer deze uit. Na verloop van tijd weet je precies wat jouw baby nodig heeft om fijn te drinken. Een andere babyfles is dan zo gekocht.
Neem er de tijd voor, ieder vrouwenlichaam is anders
Nu de voorbereidingen zijn getroffen kun je overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding. Houd in gedachten dat ieder vrouwenlichaam anders is en dat iedere baby anders reageert. Geef jezelf en je baby daarom ruimschoots de tijd om deze verandering samen door te maken. Het kost vaak drie tot zeven dagen om één voeding af te bouwen, maar misschien duurt het bij jou langer of juist korter. Volg je lichaam en neem het zoals het komt. Dan doe je het altijd goed.
Hoe ga je van borstvoeding naar flesvoeding?
Maar hoe ga je van borstvoeding naar flesvoeding? Het omschakelen gaat in stappen.
Ø Je begint met het afbouwen van de voeding waarbij je doorgaans de minste stuwing (gespannen, volle borsten) voelt. Dit is de makkelijkste voeding om als eerste te vervangen, omdat je lichaam op dat tijdstip al minder melk aanmaakt.
Ø Na een paar dagen merk je dat de melkproductie voor dat voedingsmoment helemaal is gestopt en kun je starten met het afbouwen van een tweede borstvoeding. Bij voorkeur eentje die er niet direct voor of na komt, maar om en om: borst-fles-borst.
Ø Zo vervang je eerst alle voedingen overdag totdat je alleen nog de eerste ochtendvoeding en laatste avondvoeding overhoudt. Met welke van de twee je als laatste stopt, is helemaal aan jou. Misschien vind je het fijn om nog een tijd een combinatie van borst en fles te blijven geven. Zo lang je lichaam voldoende melk aanmaakt, is dat heel goed mogelijk.
Afbouwen volgens schema
Veel vrouwen vinden het prettig om af te bouwen volgens een schema. Dat geeft houvast en zorgt ervoor dat je zelf niet telkens hoeft te puzzelen in je hoofd. En dat je in alle rust van borstvoeding naar flesvoeding kunt gaan.